Hvalspotting  

Hvalspotting i Norge

Hvalspotting er en hendelse som virkelig bør være på alles gjøreliste, inkludert din egen. Å møte gigantene i havet er en unik opplevelse. Mange hvalspottere kaller det til og med et mystikkmøte som de vil huske for resten av livet. Det er bare én måte å finne ut om dette vil være tilfelle for deg også. Dra på en hvalsafari selv.

Hvalsafari i Norge: en “kul” opplevelse

For å se hvaler, trenger du ikke å reise til fjerne destinasjoner som Sør-Afrika. Hvis du føler deg komfortabel på et “litt kjøligere” sted, er Norge det ideelle stedet for å se hval.

Du vil ikke angre på å tilbringe en dag av fiskeferien i Norge på hvalspotting.  Ditt søk etter hval starter i Stø, en liten fiskerlandsby, og kun 10 km fra våre feriehus. Det er sikkert like langt som en tur til supermarkedet hjemme. Så du har virkelig ikke noen unnskyldning for å gå glipp av denne magiske hendelsen.

Hva er den beste tiden til å se hval i Norge?

Hvalsesongen i Norge skjer i sommer, fra 29. mai til 31. august. I denne perioden har du størst sjanse til å møte hval.

Hvaler er enorme, men det også er deres naturlige habitat. Det er ikke alltid lett å finne dem. Begynner du å se likheten med en safari i Afrika? Du kan bare ikke vite på forhånd hvilke dyr du faktisk vil møte på hvilken plassering. På pluss-siden, er spenningen selvfølgelig en stor del av moroa.

Hvilke hvaler kan sees i Norge?

I Norge er havet næringsrikt, noe som skaper et ideelt habitat eller stoppested for et bredt spekter av hvalarter som krysser havene. 

Spermhval er den mest legendariske hvalen du kan oppdage i Norge. Det er målet for hver hvalspotter å i det minste få se et glimt av halefinnen som vennlig vinker over vannet. Eller en fontene av vannsprut fra blåsehullet. Men det virkelige høydepunktet er selvfølgelig å se en spermhval hoppe ut av vannet, etterfulgt av et stort plask.

Foruten spermhval, kan du også se andre hvaler i Norge. Å møte dem er minst like spennende og lærerikt.

Det er en stor sjanse til å møte følgende hvaler på hvalsafari:

  • Spekkhogger
  • Grindhval
  • Vågehval
  • Knølhval
  • Niser
  • Blåhval
  • Spermhval

National Geographic, men i virkeligheten

Selvfølgelig er det viktigste målet med hvalsafari å se de store sjødyrene. Men hele oppdraget på båten er fylt med muligheter til å nyte den fantastiske naturen i Norge. Du kan ikke sammenligne de imponerende fjellene langs den norske kysten med en typisk turiststrand hvor hotellene har ødelagt det opprinnelige landskapet.

Under båtturen, har du inntrykk av å være i midten av en National Geographic -dokumentar. Det er som om du seiler fra et fantastisk øyeblikk til det neste.

Båten seiler deg til Anda, en øy med et naturreservat 5 km fra kysten.  Under oppholdet vil du se sel som soler seg. Deres bevingede ledsagere, som lundefugl, skarv, europeisk havørn dykker for sitt måltid i sjøen. Alt dette skjer foran øynene dine mens du puster inn frisk sjøluft og nyter endeløs utsikt over havet.

Takket være de levende kommentarene av erfarne guider, begynner du virkelig å forstå de hemmelige livene til dyrene. Bare den manglende bakgrunnsmusikken gjør at du innser at du ikke ser på en dokumentar.

Ta et dypt åndedrag etter hvaleventyret

Turen varer i ca 6 timer. Når du er tilbake på land, kan du slappe av i en av restaurantene på Stø. Nyt et deilig måltid og sammenligne bildene dine for å finne ut hvem som tok de mest fantastiske bildene. Det er også en del av det store eventyret. 

Ikke glem å lade batteriene til smarttelefonen din før du starter din hvalsøken. Og hvorfor ikke ta med en ekstra strømbank? Hvalspotting er ikke en hverdagslig aktivitet. Så sørg for at et tomt batteri vil ikke ødelegge din livs sjanse til å spille inn en privat film av ditt møte med den fantastiske spermhvalen. 

typisk fiskelandsby  

En typisk fiskelandsby i Norge

Nyksund er et steinkast unna vår ferieinnkvartering. Den kort kjøreturen på 15 km er mer enn verdt det. Ved enden av veien vil du oppdage en av de mest autentiske norske fiskelandsbyene.

Når du besøker denne historiske plassen, kan du selv være heldig. En lokal ekspert kan dele sine hemmeligheter om hvordan en kan fange de største fiskene under resten av oppholdet i Norge. 

Alle veiene fører til ... Nyksund

Faktisk er det bare én vei til fiskerlandsbyen. Du trenger ikke en GPS fordi veien er bare 10 km lang. Den starter i Myre, en av de største fiskelandsbyene i Norge.

I Myre kan du besøke en hvit betongkirke med unike arkitektoniske trekk. Eller du kan gjøre dine innkjøp i en av butikkene. Når du føler deg sulten, kan du nyte et deilig måltid i en av de lokale restaurantene. 

Hvis du ikke er redd for en lang spasertur, kan du også gå til Nyksund på Dronningens rute. 

Avsidesliggende fiskelandsbyer

Å leve i en helt isolert fiskelandsby passer ikke for alle. Selv om Nyksund ble tett befolket av torskefiskere i det 19. århundre, ble det en ekte spøkelsesby i 70-årene i forrige århundre. 

Begynnelsen av det nye årtusenet brakte en ny start for Nyksund. Etter hvert begynte folk å flytte inn i landsbyen. Foreløpig har det en befolkning på ca 40 personer. Men bare et fåtall av dem har mot til å tilbringe de harde vintermånedene i Nyksund.

Hva du kan gjøre i Nyksund?

Selv om du ikke engang kan sende et postkort i Nyksund, er landsbyen verdt et besøk. Spesielt fiskeentusiaster og turister som søker etter ekthet vil nyte atmosfæren. Landsbyen er et levende utstillingsvindu for norsk arkitektur og kultur. De nedslitte fiskehyttene er tause vitner om en rik fortid.

Nyksund ligger ved havet og er omgitt av fjell. Det er en virkelig skjult perle av den norske kysten hvor stillheten, det enorme havet og naturens skjønnhetsregel. Dette gjør det til et sterkt anbefalt sted å nyte en fredelig solnedgang.

Den lille havnen har en restaurant hvor du kan nyte tradisjonelle (fiske-)måltider.

Så, hvis du planlegger en biltur i Nord-Norge, eller bestiller en fiskeferie hos vår komfortable innkvartering noen få kilometer unna, bør du absolutt besøke Nyksund.

Nordlys 

Nordlys i Norge

Nordlyset er et spektakulært naturfenomen som utløser fantasien til mange mennesker av 1 000 gode grunner. Tenk deg himmelen fylt med dansende bølger, slør og gardiner med grønne (og noen ganger lilla, røde eller gule) lys. En stor kontrast med en typisk kveld.

Nordlys i Vest-Europa

Vi må innrømme det. Du har noen ganger en liten sjanse til å observere dette lysfenomenet i Vest-Europa også. Men som det er tilfelle for andre naturlige fenomener av denne størrelsesorden, ødelegger dårlig vær og skyer ofte moroa. Husker du den siste solformørkelsen eller supermånen? Sannsynligvis ikke, fordi det var igjen ... altfor skyet i Vest-Europa.

Beste forutsetninger for å observere nordlys i Norge

Skyer og lys (forurensning) er de viktigste hindringene som kan hindre deg fra å se polarlysene.

Med andre ord: de beste forutsetninger for å observere nordlys er en skyfri himmel og en måne som ikke skinner for sterkt. Å være i et avsidesliggende område øker ytterligere sjansene dine. Faktisk er våre feriehus en ideell beliggenhet langt borte fra bylysene.

Polarlys i Nord-Norge

De naam “poollicht” is niet toevallig gekozen. Het fenomeen is namelijk het best waarneembaar rond de polen. Hoe dichter

Det er en veldig god grunn til at nordlyset også kalles “polarlys”. Fenomenet kan nemlig best observeres i nærheten av polområdene. 

I den sørlige halvkulen kalles det aurora australis. I den nordlige halvkulen kan du se aurora borealis. Jo nærmere du er til sør- eller nordpolen, jo større er sjansene for å se polarlysene.

I så måte er de skandinaviske landene ideell. Men også her gjelder den generelle regelen. Jo nærmere du er til sør- eller nordpolen, jo større er sjansene for å se polarlysene.

Vesterålen ligger nord for polarsirkelen. Det er enda litt nærmere nordpolen enn Norges mest populære nordlysdestinasjon: Lofoten. I Vesterålen er det svært sannsynlig at du vil oppleve en magisk kveld med ren skjønnhet. Den ideelle anledningen til å feire dine spennende sportsfiskeferier eller hvalspotting-eventyr. 

Er du virkelig ivrig etter å se nordlyset? Da må du planlegge din fiskeferie for månedene når dette fenomenet kan observeres.

I hvilke måneder kan du observere nordlys i Nord-Norge?

Den beste perioden å observere nordlys i Nord-Norge er fra september til mars. Det er en logisk forklaring bak dette.

I polarsirkelen er “dag og natt” veldig forskjellig fra det du er vant til. Fra slutten av mai og midten av juli, går ikke solen ned i det hele tatt i Nord-Norge. Det permanente sollyset gjør nordlyset usynlig. Det er der, men du kan bare ikke se det.

I månedene når nettene er mørke, forekommer aurora-showet i løpet av natten. Du trenger ikke å sette en alarm å våkne tidlig. Du trenger heller ikke å være oppe sent for å observere dette gratis naturlige fenomenet.

Øke sjansene for en aurora-observasjon

Dessverre er det ingen reell garanti for at du vil være i stand til å se nordlyset under oppholdet i Norge. Men likevel vil vi gjerne dele noen praktiske tips med deg.

  1. Jo lenger du oppholder deg i polarsirkel-regionen, jo mer sannsynlig er sjansene for å se polarlysene.
  2. Du kan laste ned apper på smarttelefonen din som vil anslå sjansene dine på en daglig basis.
  3. Og selvfølgelig er vi her for å gjøre ferien så hyggelig som mulig. Under ferien vil vi gi deg personlige råd om de beste dagene, tiden og stedene for å oppleve nordlyset.

Alternativet? Midnattssolen

Mellom mai og august, kan du ikke se nordlys i Norge i det hele tatt. Men heldigvis kan du nyte et annet spesielt naturfenomen: midnattssolen.

I denne perioden går ikke solen ned i det hele tatt. På kvelden berører solen nesten horisonten, men bare for å gå opp igjen umiddelbart. Dette andre naturlige lysshowet er også overveldende. Og det åpner en rekke interessante muligheter for deg.

Hva med fiske ved midnatt i fullt sollys? Eller fotturer i fjellet, eller en spasertur langs stranden klokken 3 om natten i normalt dagslys?

Nordlys og 24 timer med solskinn

Har du lyst til å oppleve både nordlyset og midnattsolen? Det er mulig. Alt du trenger å gjøre er å planlegge to fisketurer til Norge i to forskjellige årstider: sommer og vinter.

På denne måten kan du ha to svært ulike og unike ferier i Norge på bare ett år. Eller du kan selvfølgelig spre det over flere år. Men hver eneste gang vil du med sikkerhet dra hjem med fantastiske historier. Og vakre minner som du aldri vil glemme.

Vandring  

Vandring i Norge

Norge er et ideelt reisemål for alle som elsker å vandre i fjellet og nyte naturens skjønnhet. Det er mange interessante turløyper i Vesterålen. Mens dine følgesvenner har det beste fisket i sitt livkan du utforske de vakre omgivelsene i ditt eget tempo.

Vandrestøvler på og nordiske gåstaver klar? Ryggsekk forberedt med en velsmakende piknik? Smarttelefonen fulladet for å fange skjønnheten i den norske naturen og dele den senere med dine venner hjemme? Du er klar til å dra.

Dronningruta

Denne berømte stien er oppkalt etter Dronning Sonja av Norge. Ved flere anledninger elsket Hun å gå en tur rundt Stø, der du også kan se hvaler.

I 2012, ble dronningruta valgt som den "mest vakre turstien" av leserne av det norske magasinet Friluftsliv. (Bokstavelig oversatt: "opphold i friluft").

Disse to småfaktaene forteller faktisk mye om hva du kan forvente fra ruten: en majestetisk spasertur i et sunt miljø.

Stien går i 15 km. Avhengig av din fysiske tilstand, vil dette ta deg 5-8 timer. Finngamheia er det høyeste punktet på løypa: 448 meter over havet. Det laveste punktet er 0 meter. Så vil du sikkert møte noen utfordringer på din vei.

Foretrekker du den enkle måten? Det beste startpunktet er Stø. Du kan deretter fortsette å gå mot fjellene. Videre på turen vil du krysse den historiske fiskelandsbyen Nyksund og spasere langs den hvite sandstranden.

Hvis du er klar for en ekte vandreutfordring, følger du bare den motsatte ruten.

Selv om du bare går på en liten del av stien, vil du bli belønnet. Langs kysten vil du se autentiske norske fiskelandsbyer med de typiske røde trehusene. For mange turister, er dette det mest berømte ikonet av Norge.

Høyere opp i fjellet kan du nyte fantastisk panoramabilder og skjønnheten i uberørt natur. Kanskje mindre kjent, er dette også typisk for Norge: en dyp respekt for miljøet. 

Vandring i den uberørte naturen i Norge

Alle nordmenn gjør sitt beste for å holde naturen så ren som mulig. I sin filosofi forlater du ethvert sted i den tilstanden som du ønsker å finne det selv.

Du kan ikke unngå å legge merke til dette overalt hvor du går. Du vil ikke finne noe søppel eller tegn på hærverk langs veien. Alle turløyper er pent merket.

Videre, i Norge kan du gå hvor du vil. Selvfølgelig har et gjerde en hensikt. Akkurat som i ditt land, bør du respektere andres eiendom i Norge også. Men bortsett fra det, kan du bevege deg fritt.

Korte turstier

Det er flere korte turstier i nærheten av våre feriehus. Din vert vil gi deg massevis av tips tilpasset dine vandreønsker og mål.

Shopping  

Shopping i Vesterålen

Trenger du en pause fra fiskevennene? Eller ønkser du bare å oppdage mer av Nord-Norge i løpet av din fiskeferie? Heldigvis for deg, er det noen interessante shoppingsteder i Vesterålen.

Sortland, den blå byen

Sortland ligger ca 60 km fra våre hytter. Byen har en befolkning på rundt 10 000. Et tall som trolig heller korresponderer med befolkningen i en liten by i landet ditt. Men i det store landskapet i Nord-Norge, er antall innbyggere sett fra et helt annet perspektiv. 

I de senere årene har byen økt i popularitet. I motsetning til andre byer i Nord-Norge, har befolkningen økt og den har også blitt mer attraktiv for turister.

Boosten ble utløst av et enkelt, men effektivt, bymarkedsføringskonsept. “La oss male husene og bygningene blå og involvere kunstnere og samfunnet i dette prosjektet”. Og resultatet?

Byen er dekket med blåmalte hus. En stor kontrast med de tradisjonelle røde rorbuene som du kan se langs Dronningens rute. 

Sortland er full av liv. Museer, hvalsafari, omkringliggende stor og ren natur som venter på å bli utforsket, koselige restauranter med lokale (fiske-)måltider, kjøpesentre og mange lokale butikker. 

Det er den ideelle byen for å kjøpe suvenirer, eller å suge opp norsk kultur. Eller selv å flykte for en dag fra fiskevennene.

Myre, den største fiskelandsbyen i Norge

Myre er ca 15 km fra våre hytter. Den største fiskelandsbyen i Norge er mindre levende enn Sortland, men der er i det minste noen supermarkeder og fiskehandlere.

Men la oss være ærlige: den mest delikate fisken er den du fanger selv.

Har du tenkt å grille fisken på en grill, eller tilberede dem på kjøkkenet? Myre er stedet hvor du kan finne alle ingrediensene til å forvandle dine måltider til virkelige fester. Avhengig av perioden av oppholdet, kan du selv spise middag mens du nyter det fortryllende nordlyset eller den sjarmerende midnattssolen.